петак, 8. фебруар 2013.

Атлас облака (Cloud Atlas) 2012.


Феноменалан филм. Испреплетане су приче из прошлости, садашњости, будућности.

Неколико главних глумаца, тумачи различите ликове у дужем временском периоду. То је урађено да би представили како су одлуке које данас донесемо, битне и на догађаје који ће уследити, и да покажу међусобну повезаност људи свих времена. Тема је блиска реинкарнацији, мада мислим да то није била поента, већ да љубав живи заувек. Ако је једном створена не може се уништити.
Ако је неко бацио камен пре двесто година, тај камен још није пао. 

Прва епоха која се обрађује је време средине 19. века. Млади адвокат је по таством налогу отишао да покупи његову добит са робовласничког имања, негде на Тахитију. Он помаже одбеглом робу на броду који га враћа кући, али му истовремено прети опасност од лажног пријатеља.

Друга епоха су тридесете године у Енглеској. Младић хомосексуалац запошљава се код старог композитора и помаже му у стварању уметничког дела. Само изгледа да је муза слетела на његово раме, а не на раме мајистора.

Трећа прича је везана за седамдесете године прошлог века и за велике превари у нафтној компанији. Храбра новинарка истражује сумњиве послове.

Четврта прича се дешава у двадесетдругом веку у Сеулу. Једнолични систем у којем су људи роботизовани и једномислени, ипак није сав утонуо у ову утопију. Ту су и побуњеници, који су људи са здраворазумеским размишљањем.

Прича која се дешава у далекој будућности која изгледа као апокалиптични почетак самог човечанства, све са дивљим племенима и болештинама, мени се највише и свидела. 

Сваку причу је режирао различити редитељ, а глумци су исти углавном кроз све приче

Оцена: 8 од 10.

Нема коментара:

Постави коментар