субота, 14. јануар 2012.

У потрази за Исусом са склопљеним очима

Searching for the Wrong-Eyed Jesus (2003)

Нисам баш неки посебан љубитељ документараца, углавном их гледам на телки, али када наиђем на добру препоруку као за овај, онда не пропуштам. А овај је био заиста сјајан. 

Предиван филм (документарни), који свој фокус баца на Југ Сједињених Држава, и кроз сјајну музику (углавном кантри-блуз) упознаје нас са мноштвом живописних предела и ликова.

Уобичајена роуд-муви поставка. Лик изнајмљује неки олупани лимо, и путује по Југу. Среће људе који му причају о себи. О свом одрастању, историји краја, музици.
Посебан акценат је стављен на веру, јер религија и прича о Богу и сатани су најчешћа тема међу сиротињом са југа. Вајт треш и реднекс.



Увек ми оставља утисак када јужњаци причају о неком злочину. Типа... "Ушао је у банку, рекао службеници да му напуни торбу са ловом. Држао је у руци машинку и испалио пар хитаца у ваздух ради упозорења. Рикошет је погодио бебу која је спавала у колицима. Била је мртва на лицу места. Побегао је без пара. Битанга је нестао у мочвари. Вероватно су га појеле зверке. Имао је леп крај. Заслужио је електричну столицу." И то прича рецимо неки чичица од својих 90 лета, са таквом мирноћом на лицу као да прича о томе како тврдо скувати јаје.
Обожавам тај дух и такву причу, што не значи да чезнем за њиховим животима, али је увек лепо и занимљиво гледати.



Одавно нисам преводио ниједан филм. Мало сам се сморио. Али о овом филму озбиљно размишљам да га преведем. Има наравно титл на енглеском.

О филму можете наћи детаљне податке овде

Нема коментара:

Постави коментар