петак, 27. јануар 2012.

Порука (The Message) 1977.






Школски филм о исламу. Направљен као играни филм са тада великим звездама Ентони Квином и Иреном Папас, али прилично не-филмичан.
Шта фали филму, а шта је добро?
Пошто је филм прављен по кодексима ислама није смео да буде приказан лик Мухамедов, а све се у филму врти око њега. То је изведено прилично траљаво, тако што када је Мухамед централна фигура у кадру, камера приказује онога ко се Мухамеду обраћа. А пошто нема ни Мухамедовог гласа, онда оно што би он рекао, каже неко од његових сапутника.
Мислим да сада и најслабији филм са сценама борбе изгледа боље од овог филма, а у филму има заиста доста приказа борби, али са изузетно мало статиста.
Филм је опет и поред ових недостатака који су били неминовни с обзиром да се филм обраћа пре свега муслиманима, прилично гледљив.
Сад оно што је у филму, то јест та историја ислама не слаже се са нечим што сам читао, али је свакако идеализовано виђење.
Претпостављам да се овај филм пушта у муслиманском свету за њихове велике празнике Бајрам, Рамадан... као што се у хришћанском за Ускрс пушта филм "Исус" и остали о Христосу.

Укупан утисак и није тако лош, главна замерка је можда и дужина. 3 сата траје, а могли су то да сведу бар на 2 а да ништа не изгубе од аутентичности.

Оцена 6 од 10.

Нема коментара:

Постави коментар