субота, 3. новембар 2012.

Север и Југ (North and South) 1985-1994.



ТВ серијал Север и Југ остаје у мом памћењу не само зато што је у орбиту винуо касније чувеног Патрика Свејзија (већ је и преминуо, покој му души), него зато што је на један реалистичан и уверљив начин, описао историју Америке пред, у време, и након Грађанског рата.

Прва два серијала су снимана и приказана 1985. и 1986. године да би трећи тек 1994. и то са донекле промењеном екипом. Мислим да су тај део снимили, чисто да би испоштовали причу и екранизовали све романе Џона Џејкса по којима је иначе серија и рађена, мада је продукцијски тај део знатно слабији.

Први серијал из 1985. године има 6 епизода и говори о две породице. Једна је са Југа, друга са Севера. Мејнови и Хазардови. Они се зближавају преко својих синова који заједно похађају Вест Поинт Академију. Касније ће их везати не само пријатељство синова, већ и бракови, послови и неке везе које и данас вероватно држе Америку снажном. Или је то чисто моје романтично трабуњање.

Други серјал из 1986. године има исто 6 епизода и дешава се за време Грађанског рата. Силом прилика везе између Хазардових и Мејнових пуцају, али пријатељство ипак сва искушења превазилази.

Трећи серијал о којем сам већ нешто напоменуо из 1994. године има само 3 епизоде и он је углавном броба преживелих Хазарда и Мејнових са једним старим непријатељем из прошлости, као и опстанак у новоствореним приликама.

Оцена: 8 од 10

Нема коментара:

Постави коментар